• Ivan Ivanka

A márkád online jelenléte nem neked szól

Mielőtt élesíted a következő közösségi média bejegyzésed, fontos megválaszolnod azt a kérdést, hogy pontosan kinek a részére gyártod a tartalmat? Fontos, hogy a céged online lenyomata ínyére legyen a barátoknak, szakmabeli ismerősöknek? Esetleg az öncélú szórakozás kedvéért osztasz meg a potenciális vásárlók számára irreleváns tartalmat? Kisebb és nagyobb cégek is gyakran esnek abba a hibába, hogy a kommunikációt arra optimalizálják, ami a tulajdonosoknak tetszik. Márpedig ha a tulajdonos kutyabarát, akkor bizony a követőink arcába toljuk a blökit, ami természetesen nekik is tetszeni fog, hiszen „a kutyákat mindenki szereti” – hangzik el a mondat a kreatív kolléga szájából, aki ekkor már bőszen szerkeszti Canvában a kutyus-montázst. A marketing azonban nem erről szól, legalábbis nem erről kellene szólnia.


Ismerd a közönséged!

A potenciális vásárlóid demográfiai adottságainak, valamint érdeklődési köreinek és anyagi, társadalmi helyzetének ismerete elengedhetetlen ahhoz, hogy akár organikus kommunikációval, akár fizetett hirdetésekkel a megfelelő módon és mennyiségben érhesd el őket. Sajnos nem elég, ha szerinted jó az adott szöveg vagy képi megjelenítés, ugyanis nem neked kell hogy tetszen. Hacsak nem pontosan illik rád valamelyik buyer personád leírása, úgy nem feltétlenül jó ötlet arra alapoznod, hogy az érdeklődő számára az adott kampány közelebb visz az üzleti cél elérésében. Az elfogultság miatt amúgy is nehéz objektíven megítélni az efféle helyzeteket.


Call-to-action

Online kommunikációnk során kívánhatunk boldog új évet vagy kellemes húsvéti ünnepeket követőinknek, de mi a célunk vele? Vajon emlékezni fognak, hogy „XY” forprofit márka jó kívánságokkal áldotta meg őket? Hja, persze. Néhány lájkot bezsebelhetünk a „macskák világnapja” meg a „TGIF” jellegű bejegyzésekkel, de azon kívül, hogy a hónap végi kimutatásban megdobja a reakciók számát, nem sokra megyünk vele, ha nem konvertálódnak vásárlásokká. Kivéve persze, ha webáruházunkban macskaeledelt árulunk, minden pénteken féláron.


A fájdalom pszichológiája

Amikor megpróbáljuk követőink – azaz potenciális vásárlóink – fájdalmait a bejegyzés elején egy-két kérdéssel hangsúlyozni, akkor biztosak lehetünk benne, hogy a méltán híres Teleshop reklámok fognak a vásárlók eszébe jutni, amitől pénztárcájuk úgy csukódik össze, mint a veszélyt sejtő kagyló.

„Unja már, hogy folyton megromlik a tej?”

„Önnek is elege van a lassan száradó festékből?”

„Úgy fáj a háta, hogy szinte mozdulni sem bír?”

Német kollégánk, Horst Fuchs sem írna ennél igényesebb bejegyzéseket! Mi marketingesek pontosan tudjuk, hogy ezekre a fájdalmakra igyekszünk megoldást nyújtani a reklámozott termékkel, a kommunikációs eszköz azonban felhasználói megközelítésből nem túl csábító.


Lényeg a lényeg

Sosem tudhatjuk mi az, ami igazán tetszeni fog a célközönségünk legnagyobb részének, ezért tesztelnünk kell a különböző tartalmakat. Az elején kipróbálunk néhány dolgot, aztán csak azzal megyünk tovább, ami a visszajelzések (adatok) alapján működőképes, és azt a kommunikációs stílust erősítjük. Van azonban valami, ami a legtöbb esetben működik: egy jó sztori. Egy kellemes történetbe bújtatott őszinte megközelítéssel sokkal közelebb juthatunk vásárlóink ketyegőjéhez, ami a marketing legfőbb és egyetlen célja. Egy remek példája az emberközeli bejegyzéseknek:


Nem eladni próbáljuk a terméket, hanem megismertetjük és megszerettetjük a márkát a potenciális vásárlókkal. A hirdetésekről és a közösségi média bejegyzésekről a weboldalunkra/webshopunkra irányítjuk őket, ahol összekulcsolt ujjakkal a felhasználói élménynek adjuk át az érdeklődőt.


Muszáj figyelembe vennünk tehát, hogy habár szeretnénk azt gondolni, de márkánk kommunikációja nem hozzánk szól, hacsak nem mi vagyunk a célközönség. A legfontosabb, hogy megpróbáljunk külső szemlélőként tekinteni vállalkozásunkra, mert ha a legjobbat akarjuk üzletünk számára, akkor szét kell választanunk a saját preferenciáinkat a célközönségünk által előnyben részesített felhasználói élménytől.61 views0 comments