• Timi Göblyös

Jó kampányhoz idő kell, avagy hogyan ne égj ki a hirtelen várt eredmény híján

Egy átfogó marketing kampány indulásakor hajlamosak vagyunk meggondolatlan mérföldköveket idő előtt kitűzni, amikor pedig nem érjük el céljainkat az általunk megjósolt időpontban, egy pillanat alatt a gödör aljára kerülünk, ahová magunkat juttattuk. Általában minden tovább tart, mint azt előre megtippeljük, például egy szoftver fejlesztésekor gyakran számolnak háromszoros szorzóval, úgyhogy emiatt nem érdemes aggódnod. El fogod érni a kívánt eredményeket, csak talán egy picit később, mint tervezted. A cikkben leírtak egy olyan gyakorlatsor végzését szorgalmazzák, melynek alkalmazásával energiáinkat céljaink kergetése helyett céljaink elérésére fókuszálhatjuk.


Találjuk ki!

Gondoljuk végig a rövid és hosszú távú céljainkat, azok optimális megvalósulásának idejét és a hozzájuk vezető utat. Ebben a fázisban konkrét célokra és az azokon át vezető akadályok megoldására van szükség. Gondolkodj, jegyzetelj, ötletelj. Kérd ki mások véleményét és ne feledkezz meg a kutatásról sem. Adatok, adatok, adatok


Tervezzük meg!

Ha megvan az ötlet, a következő lépés a tervezés. Mi a célja az adott kampánynak és hogyan érhetjük el ezt a célt? Milyen marketing fogással éred el a potenciális közönséged legnagyobb szeletét? Milyen felületen zajlik és hogyan konvertálódik eladássá az adott kommunikáció?

Meg kell találnod azokat az eszközöket, amelyek segítségedre lesznek a kampány során. Google Display, Facebook Ads, Youtube reklám, influencer kampány, organikus elérések, LinkedIn hirdetés. A lehetőségeid száma és azok felhasználásának kombinációja végtelen, melynek csak az erőforrásaid szabhatnak határt.

Hajtsuk végre!

Egy jól átgondolt és tökéletesnek tűnő tervet már csak azért sem könnyű végrehajtani, mert idő közben annyi minden változhat, hogy szeretnénk itt-ott apró módosításokat elvégezni rajta. Egy általánosan bevett gyakorlat szerint egy kampány első 6 hetében nem várhatunk elképesztő eredményeket, mert például a Google algoritmusa akkor tanulja be és próbálgatja hirdetéseinket a célközönségünk képernyőire küldeni a tökéletes időpontban, amikor ők pont a megfelelő felülettel kokettálnak. Tartsunk ki a stratégiánk mellett és ne adjuk fel egykönnyen. Minden tovább tart, mint azt előre gondoljuk.


Tervezzük újra!

Ha nem tűnik eredményesnek a kampányunk, nincsen semmi probléma. Vegyük elő a tervet és gondoljuk át mégegyszer a járható utakat. Néhány hét elteltével - optimális esetben - rendelkezésünkre áll néhány adat a kampány részegységeinek teljesítéséről, melyeket érdemes felhasználnunk a tevékenységünk újratervezéséhez.


Optimalizáljuk!

Akár újraterveztünk, akár nem, az online kommunikációnkat optimalizálnunk kell annak érdekében, hogy a forgalom legalább konstans, de inkább növekvő tendenciát mutasson. Lecserélhetünk 1-1 vizuális elemet vagy átírhatunk néhány szöveget, esetleg teljesen félbehagyhatjuk a hirdetést egyes felületeken, ezt azonban a fent említett „betanulási időszak” miatt néhány hét eltelte előtt nem javasoljuk. Amikor már jó ideje – mondjuk két hónapja – fut a kampány, akkor érdemes elgondolkozni egyes felületek használatán vagy eddig még nem használt felületek kipróbálásán.


Egy marketing kampány során már az elején érdemes elfogadni, hogy – kiváltképp egy induló vállalkozás esetében – nem a marketing lesz a kezdő időszak bevételi forrása. Ha sürgősen pénzre van szükséged a vállalkozásodból, akkor direktben kell értékesítened. A marketing egy hosszú folyamat, ami ideális esetben egy piacvezető márkát épít a vállalkozásod számára. Egy megtérülő befektetés, amire megéri várni.


72 views0 comments