• Ivan Ivanka

Tök mindegy, csak csináljuk! – egy optimista vállalkozó gondolatai

Életünk számos tapasztalata enged arra a következtetésre jutni, hogy egy nálunk fejlettebb, halandó szemmel láthatatlan erő befolyással lehet sorsunk alakulására. Nem mi választjuk a születésünk helyét és időpontját, a nemünket és a szüleinket, de még a saját nevünket - melyre egész életünk során hallgatunk - sem mi választjuk. Okkal hihetjük, hogy a sors, a karma, vagy egyéb magasztosabb erő kalauzol bennünket és „jó tett helyében jót várj” alapon a pozitív gondolatok pozitív eredményeket szülnek, mindezt nulla belefektetett energiával.


Az üzleti életben ez máshogy működik.


A „Majd lesz valahogy!” már önmagában veszteségként könyvelhető el, főleg ha egy projektvezető száját hagyja el a mondat. A gondolatmenet alapjaiban véve nem mondható hibásnak, - mert tényleg mindig lesz valahogy - azonban kiengedni a kezünkből az irányítást és azt gondolni, hogy nincs ráhatásunk az eseményekre, hatalmas felelőtlenség.


Kezedben a döntés

Minden döntést egy másik döntés helyett hozunk meg. Amikor valamire igent mondunk, pedig lett volna lehetőségünk nemet mondani, olyankor meghozunk egy döntést egy másik döntés helyett, amely pozitív vagy negatív hatással lesz az üzleti tevékenységünkre. Még a legapróbb cselekménynek is beláthatatlan következményei lehetnek hosszú távon, ezért nem árt, ha odafigyelünk a részletekre. Itt persze nem arról van szó, hogy nem lehet hibázni, hiszen csak az hibázik aki csinál valamit. Inkább a hozzáállás és a belefektetett energia az, ami a hétköznapi cselekedeteinkből eredményt vagy kudarcot szül.

Legyen az egy kolléga problémájának meghallgatása, egy e-mail, vagy egy tárgyalás, amire az esélytelenek nyugalmával indultunk el, mind-mind olyan lehetőségek, ahol kár lenne negatív képet festenünk magunkról.Széles mosoly

A pozitív hozzáállásnak akkor lesz valóban eredményes, amennyiben párosul a negatív kimenetelre való felkészültséggel. Az optimizmus és a pesszimizmus egy egészséges keveréke, amikor felkészülünk a kellemetlen helyzetekre, miközben megágyazunk az ideális körülményeknek. A legrosszabb amit tehetünk, hogy jó reménységgel az ingzsebünkben, felkészületlenül állunk olyan állapotok előtt, amire volt alkalmunk felkészülni.


Mielőtt beüt a krach

Egy válságkezelési stratégia, egy másik kontakt, ha a mostani leteszi a ping-pong ütőt mindig kell, hogy kéznél legyen. A felkészülés a nehéz helyzetekre egy olyan protokol, melyet jó időkben készítünk rossz időkre. Kollégáink lebetegedése, egy beszállítónk cégének felszámolása, vagy egy biztosnak látszó üzletkötés meghiúsulása látszólag nem tartozik abba a kategóriába, amire fel tudnánk készülni vagy meg tudnánk jósolni. Azonban ha orvosolnunk kell a helyzetet, akkor nincs mese, cselekednünk kell. A legjobb még akkor előállni tartalék opciókkal, amikor a bajnak még az előszelét sem érezzük.


Probléma nincs, csak megoldásra váró feladat.39 views0 comments