• Ivan Ivanka

Tartalommarketing: a podcast az új blog?

Ha nyitottak vagyunk az újdonságokra, már egyre több területen és felületen tudunk érvényesülni az online világban. Egy eszköz a tevékenységünk népszerűsítésre a manapság egyre divatosabb podcast indítása, ami egy viszonylag új formája az online kommunikációnak. Amennyire új, olyan gyorsan hódította meg az internetet, de miért lett ennyire népszerű a beszélgetéseink kép nélküli rögzítése?


Kényelmes

Ha találsz is egy izgalmas cikket amit szívesen olvasnál, sok külső tényező vonhatja el a figyelmed a tartalom fogyasztásáról. Telefonról nem olyan kényelmes olvasni, főleg úgy, ha közben a barátok vagy munkatársak üzengetnek, és hamar kizökkenhetsz akkor is, ha beesik néhány fontos e-mail.

Főzés közben, autóban vagy tömegközlekedésen utazva, takarítás közben, vagy akár munka közben hallgatva. A podcastekhez csak a fülünk kell, semmi más. Nincs szükségünk a megfelelő környezetre, hiszen a legtöbbször minden adott ahhoz, hogy meghallgassuk kedvenc podcastünket.


Kis befektetés, nagy megtérülés

Mind készítői, mind pedig hallgatói oldalról igaz, hogy aránylag kevés befektetett energiával hatalmas megtérülést várhatunk a podcastoktól. Hallgatói szemszögből vizsgálva sok információt nyerhetünk egy rövidebb adás meghallgatásával is, ráadásul olyan emberektől kapjuk az infót, akik szakmájuk elismert képviselői, a területük valódi szakértői. Az utóbbi nagyon hamar kiderül, hiszen amíg egy írott cikk könnyedén “összeollózható” az interneten talált, mások által megírt anyagokból, addig 20-30 perces összefüggő beszélgetés alatt a gyakorlati tudás és a piaci jártasság már kevésbé megjátszható. Az adások első néhány percében kihallatszik, hogy szakértővel állunk-e szemben aki hasznos tudást fog átadni számunkra, vagy egy lelkes amatőr szeretné megmutatni a hangját a nagyérdeműnek.


Készítői oldalról nézve egy igen jó eszköz a kapcsolati hálónk bővítésére, hogy olyan, a podcast témájában jártas szakértőket hívunk meg a műsorunkba, akikkel amúgy is szerettünk volna beszélni vagy üzleti kapcsolatba lépni. Egy üzleti célú podcast során érdemes a potenciális ügyfeleinkhez és vásárlóinkhoz szólnunk és úgy alakítanunk az adásívet, hogy az egy laikus és egy szakértő számára is értelmezhető, hasznos, és érdekes legyen.Célravezető

Szerintünk a tartalommarketing lényege, hogy a belefektetett idő, pénz, és energia ne csak megtérüljön, hanem értéket teremtsen. Ezért lehet egy tökéletes eszköz a minden csatornán megosztható és népszerűsíthető podcast. Közvetlenül kapcsolódhatsz a célközönségedhez, akik a hangodat hallva úgy érzik majd, mintha veled beszélgetnének, így mire egy adást végig hallgatnak, biztosan meg fognak jegyezni maguknak. A podcast az írott tartalmakat pontosan ebben előzi meg. Sokkal közvetlenebb kapcsolatot alakít ki a befogadó fél és a tartalomgyártó között.


Egyre többen hallgatnak podcasteket és akkor jó beszállni a játékba, amíg viszonylag kevesen választják a kommunikációnak ezt a formáját. Az adásodnak nem kell milliókhoz szólnia, bőven elég, ha a számodra megfelelő embereket éred el vele. Vágj bele te is, és tekerd maximumra a vállalkozásod online jelenlétét!


21 views0 comments